Coenzima Q10 (CoQ10, Ubichinona) este o substanta cu un rol asemanator vitaminelor, prezenta in toate celulele organismului, in special a celor cu activitate foarte intensa: inima, ficat, creier. Este indispensabila, datorita rolului major detinut in producerea de energie necesara desfasurarii normale a proceselor biochimice ale celulelor organismului (este implicata in toate procesele producatoare de energie si in stocarea energiei in celule). De asemenea, are rol important de antioxidant prin inactivarea radicalilor liberi responsabili de distrugeri celulare.
CoQ10 este prezenta in cantitati mici intr-o varietate de alimente ca uleiul de soia, sardinele, macroul si alunele; alimentele bogate in CoQ10 sunt: inima, ficatul, rinichii si carnea de bovine. CoQ10 ofera organismului energie si ajuta la functionarea inimii si ficatului.
Este un nutrient energetic esential, de care are nevoie fiecare celula a corpului omenesc pentru a lupta lupta contra radicalilor liberi. Specialistii spun ca dupa 30 de ani depozitele de Q10 din organism incep sa scada, iar metabolismul incetineste. De aceea apar bolile. Teoretic, coenzima Q10 indeplineste in organism doua roluri: asigura energie celulelor si le ajuta sa lupte contra radicalilor liberi fiind un puternic oxidant.
Orice persoana care a trecut de 30 – 35 de ani ar trebui sa ia coenzima Q10. Are nevoie de ea, ca sistemul sau imunitar sa fie capabil sa respinga agresiunile la care organismul este in permanenta expus. Viata se stinge in absenta ei.… E nevoie de ea profilactic, pentru cei cu organism sanatos si care vor sa se mentina asa, si au mare nevoie de ea cei care au boli cardiovasculare, neurologice sau digestive, bolnavii de cancer, cei cu scleroza multipla, toti cei care au imunitate deficitara, diabet, osteoporoza si multe altele.
Alimente-sursa
In afara de suplimentele de care vorbea specialistul, sunt si alimente care-ti pot aduce un aport de coenzima Q10. Acestea sunt: carnea de vita, carnea de pui (intr-o cantitate mai mica, totusi), anumite organe (inima, ficat, rinichi), ouale, sardinele, macroul, tonul, sepia, fructele de mare. Pe langa ele, insa, Q10 se mai gaseste in cartofii dulci, alune, migdale, fistic, nuci verzi, usturoi, conopida, morcov, broccoli sau ardei gras.
Iata cele trei motive principale pentru care coenzima Q10 este atat de importanta pentru organism:
Este cheia energetica a organismului: Q10 este o coenzima esentiala in procesul de conversie a energiei brute din alimente (adica grasimi si glucide) in adenozin trifosfat (ATP), forma de energie de care celulele noastre au nevoie pentru a-si indeplini functiile. ATP este vital pentru sistemul muscular al organismului.
Impiedica aparitia bolilor: Radicalii liberi sunt factorii principali care determina aparitia bolilor degenerative si imbatranirea precoce. Coenzima Q10 este un antioxidant de prima linie, care protejeaza membrana mitocondriilor de stres oxidativ si neutralizeaza radicalii liberi.
Ea previne oxidarea colesterolului „rau” LDL (care conduce la ingrosarea peretelui vascular si formarea aterosclerozei), imbunatatind functia cardiaca. Totodata, s-a constatat ca Q10 echilibreaza nivelul pH-ului, imbunatatind activitatea sistemului imunitar si chiar reducand riscul de aparitie a cancerului.
Incetineste imbatranirea organismului: Scaderea nivelului de Q10, dupa 30-35 de ani, duce la incetinirea metabolismului energetic. Acesta determina aparitia unor procese degenerative la nivelul organelor interne (cum ar fi inima si ficatul), la nivelul muschilor (prin reducerea masei musculare), la nivelul pielii (apar ridurile, pentru ca nu mai este stimulata sinteza colagenului), la nivelul articulatiilor (deteriorarea acestora). CoQ10 a fost introdusa in tratamentul insuficientei cardiace in Japonia, inca din 1974 si este prezenta pe piata ca supliment alimentar. Mai este cunoscuta sub numele de Q10, vitamina Q10, Ubichinona sau Ubidecarenona.
CoQ10 si-a dovedit proprietati terapeutice in afectiunile cardiovasculare, in special in insuficienta cardiaca, precum si in cancer, scleroza multipla si afectiunile periodontale, dar si pentru fortificarea sistemului imunitar si refacerea energiei si recuperarea rapida dupa efortul fizic. Poate fi administrata in asociere cu alte medicamente (ex: beta-blocante) pentru contracararea efectelor nedorite in functionarea inimii, muschilor sau altor organe.
Afectiuni cardiovasculare
Cercetarile privind actiunea CoQ10 in bolile cardiovasculare dateaza inca de la sfarsitul anilor ’80. Totusi, exista controverse intre specialisti privind eficienta CoQ10 in tratamentul insuficientei cardiace. Nu exista dovezi privind rolul CoQ10 in tratamentul hipertensiunii arteriale sau a anginei pectorale.
Cancer
Inca din 1964 s-a observat ca sangele bolnavilor de cancer (mielom, limfoame, neoplasm de san, plaman, prostata, pancreas, colon, rinichi) prezinta niveluri scazute ale CoQ10. Unii cercetatori au sugerat ca actiunea de stimulare a sistemului imunitar ar fi utila in tratamentul cancerului. CoQ10 ofera protectie impotriva actiunii cardiotoxice a Doxorubicinei.
Trei studii clinice, realizate pe 41 de femei cu cancer de san care au primit CoQ10 alaturi de tratamentul conventional, au aratat o imbunatatire a rezultatelor terapiei. Totusi, se considera slaba corelatia dintre folosirea CoQ10 si eficacitatea terapiei in cancer.
Alte afectiuni
Studiile nu au demonstrat eficienta in:
* afectiunile periodontale
* distrofia musculara
* in recuperarea organismului dupa efort.
Interactiuni medicamentoase
Medicatia hipocolesterolemianta si hipoglicemianta poate reduce nivelul si efectul CoQ10. CoQ10 reduce efectul anticoagulantelor warfarinice (Cumadina) si scade necesarul de insulina la pacientii diabetici.
De retinut!
Nu s-au prevazut reglementari privind consumul de suplimente nutritive, care pot fi comercializate cu numar redus de studii sau chiar in lipsa unor dovezi privind eficacitatea si siguranta produselor nutritive. Se recomanda consultul medical in cazul in care se adauga suplimente nutritive sau se combina cu tratamentul conventional. Femeile gravide si mamele care alapteaza trebuie sa se adreseze medicului inainte de a incepe un tratament cu CoQ10.
Este implicata in toate procesele biochimice care presupun producerea de energie. Iar energia este necesara pentru fiecare miscare pe care o facem, pentru fiecare proces pe care organismul il sustine fie ca este vorba despre gandire, digestie sau despre sustinerea ritmului cardiac.
Pentru ca organismul sa functioneze, trebuie sa-si genereze singur enegia de care are nevoie. Iar fabricile de energie ale organismului se afla in celule, acolo unde nutrientii sunt transformati prin procese chimice complexe in „hrana” care poate fi absorbita de corp.
Pentru ca acest lucru sa fie posibil, substantele din organism sunt descompuse, in urma unor reactii chimice succesive, in substante numite adenozin trifosfati (ATP), nucleotide care stocheaza si transporta energia in celule. Iar coenzima Q10 este substanta cheie care contribuie la formarea ATP.
Daca avem deficit de Q10, atunci ATP se produce in cantitati insuficiente, desi este vital sa avem tot timpul un nivel energetic optim. Multe studii arata faptul ca persoanele care sufera de deficit de coenzima Q10 ajung sa sufere in timp de afectiuni cronice precum bolile de inima, hipertensiune, aritmii, angina si au risc sporit de infarct. Se intampla acest lucru deoarece Q10 este prezenta in cantitati mai mari in tesuturi in care exista o concentratie mare de mitocondrii, particule celulare considerate generatoarele de energie ale celulei, adica in tesuturile ficatului si inimii.
De aceea, in cazul unui deficit, aceste organe sunt direct afectate. De asemenea, exista studii care arata efectul negativ al deficitului de Q10 asupra pielii, gingiilor si sistemului imunitar.
Cum se ajunge la deficit de Q10?
De vina pentru deficitul de Q10 poate fi alimentatia, fiindca o mica parte din cantitatea de coenzima Q10 din organism este introdusa in corp din alimente care contin aceasta substanta. Pe de alta parte, toxinele in cantitati tot mai mari, existente in corp datorita stilului de viata modern, care trebuie neutralizate si bombardamentul permanent produs de radicalii liberi asupra organismului consuma rapid rezervele de Q10.
In alte cazuri, instalarea unei boli cronice, care epuizeaza organsimul si consuma antioxidantii, precum si procesul firesc de imbatranire saracesc organismul de Q10. Pe de alta parte exista si medicamente, precum statinele, care au drept efect secundar inhibarea productiei de coenzima Q10 din organism, cu afectarea mai multor functii ale organismului.
Importanta pentru functionarea inimii
Pentru ca are nevoie de multa energie pentru a functiona optim, inima este un organ care necesita o cantitatea mare de Q10 pentru a-si mentine sanatatea. Prof. Dr. Peter H. Langsjoen, care a condus cele mai renumite studii asupra coenzimei Q10 a dovedit ca aceasta imbunatateste functionarea muschiului cardiac si reduce din efectele adverse ale administrarii medicamentelor din categoria statinelor, care inhiba cu pana la 40% productia fireasca a organismului de Q10.
Mai mult, studiile realizate de Prof. Dr. Peter H. Langsjoen au relevat faptul ca, cu cat deficitul de Q10 este mai mare, cu atat mai severa este si afectiunea cardica de care sufera persoana respectiva. De asemenea, un studiu realizat pe durata a 6 ani a demonstrat ca 85% din pacientii cu cardiomiopatie , care au administrat Q10 ca adjuvant la tratamentul alopat au raportat o imbunatatire a conditiei.
De asemenea, coenzima Q10 amelioreaza hipertensiunea, efect care, potrivit studiilor, se face simtit dupa aproximativ 4 luni de la prima administrare.
Impactul asupra altor afectiuni
Fiindca este esentiala pentru toate celulele din organism, orice deficit de Q10 afecteaza functionarea corecta a organelor corpului. Studiile au aratat faptul ca administrarea de Q10 imbunatateste conditia pacientilor in multe afectiuni printre care maladiile neurodegenerative Parkinson si Alzheimer, cancer, migrene si in preventia unor afectiuni care au drept factor de risc mostenirea genetica.
Cum sa obtii coenzima de care ai nevoie?
Este aproape imposibil sa obtii cantitatea suficienta de coenzima Q10 necesara organismului din dieta, desi aceasta se gaseste in sardine, organe precum inima si ficatul de vita si de pui, sau in nuci. De aceea, cea mai buna solutie este administrarea de suplimente naturale cu coenzima Q10. Coenzima Q10 stimuleaza cresterea neuritilor (dendrite si axoni prin care neuronii comunica intre ei) aproximativ de trei ori fata de L-carnitina si L-arginina administrate separat, mentine marimea si specializarea neuronilor, integritatea tecii de mielina care protejeaza fibra nervoasa, stimuleaza productia neurotransmitatorului acetilcolina in scleroza laterala amiotrofica, dementa senila, bolile Parkinson, Alzheimer, Huntington, ataxia Friedreich, sindromul de oboseala cronica, migrene, neuropatie diabetica, deficit de atentie si hiperactivitate, creste capacitatea de memorare.
De asemenea, are un rol esential in roducerea energiei celulare in mitocondrii si in stocarea ei in moleculele de ATP (adenozin trifosfat). CoQ10 este protector cardiovascular (reduce simptomatologia in hipertensiunea arteriala, insuficienta cardiaca congestiva, angina pectorala, sindromul de ischemie – reperfuzie, prolaps de valva mitrala, aritmii, accidente vasculare cerebrale, hipercolesterolemie), reduce tulburarile de auz si de echilibru (acufene, ameteli, sindrom Menirre) si este un antioxidant exceptional: reduce nivelul radicalilor liberi, protejeaza membrana celulara, potenteaza efectul vitaminelor E, C si al glutationului, reduce peroxidarea lipidica.
NeoLife foloseste tehnologii biogenice de avangarda pentru a furniza o CoQ10 naturala de calitate farmaceutica, intr-o forma cu o biodisponibilitate ridicata si in combinatie cu un profil unic de nutrienti importanti de suport. Nimic artificial, niciun colorant, aroma, indulcitor sau conservant artificial adaugat. disponibil aici
Sa aveti o viata minunata
Sursa: doctorul zilei