Fierul este unul dintre mineralele esentiale si un element de baza al sangelui. Se gaseste in proportie de peste 60% in hemoglobina din sange. Fierul este implicat in numeroase procese metabolice, precum transportul de oxigen, sinteza ADN-ului si productia de energie la nivelul optim necesar pentru buna functionare a organismului. Mai mult decat atat, ajuta la mentinerea unui sistem imunitar functional si ajuta organismul sa lupte cu infectiile.

Actiunea vitaminei C care intervine in absorbtia fierului la nivelul organelor digestive, jucand astfel un rol indirect in prevenirea si tratarea anemiei feriprive.

Daca va simtiti obosit, aveti ameteli, va cade parul ori aveti unghii care se rup cu usurinta este foarte posibil sa aveti o carenta de fier. Este una dintre cele mai raspandite deficiente nutritionale din lume, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii si adesea ea este nediagnosticata, pentru ca multe persoane nu si-au testat niciodata nivelul de fier din organism sau au facut-o foarte rar.

Carentele de fier sunt intalnite mai ales la tineri, dar si la copiii cu varsta de pana in 5 ani si sunt adesea ignorate, pentru ca simptomele sunt nespecifice. Totusi, daca aportul de fier in organism scade, nevoile corpului nu vor fi indeplinite. Ceea ce in timp poate duce la carenta, cunoscuta ca lipsa de fier.

Lipsa severa de fier poate duce la anemie sau poate indica o afectiune despre care nu stim. Diagnosticata la timp, medicul va identifica natura acestei anemii, intrucat evolutia in astfel de situatii este continua daca exista o cauza care se asociaza pe termen lung. Carentele le fier pot fi determinate de probleme fiziologie atunci cand cand vorbim de un necesar mai mare de fier, cum este cazul copiilor in perioada de crestere sau al mamelor in perioada alaptarii.

In cazul sangerarilor menstruale sau al perioadelor de stres fizic ori psihic, necesarul de fier va fi mai mare. Atunci cand cauza este patologica vorbim deja de boli cronice, posibil boli digestive sau intestinale inflamatorii. O dieta inadecvata sau imposibilitatea organismului de a absorbi fierul se numara de asemenea printre cauzele acestei afectiuni.

Bolile cronice inflamatorii, cum este de exemplu poliartrita reumatoida sau insuficienta cardiaca, se asociaza in timp cu lipsa de fier, ajungand pana la anemie feripriva.

Anemia se manifesta vizibil prin oboseala fizica, lipsa tolerantei la efort, dar si oboseala mentala, lipsa capacitatii de concentrare, incapacitatea de a duce la bun sfarsit anumite sarcini. In cazurile de anemie mai putin severa, deficitul se rezolva printr-un regim alimentar bogat in fier si prin tratament cu fier sub forma orala ori injectabil. Anemia poate sa fie legata si de boala celiaca, si de poliartrita reumatoida, boala Crohn etc.

In general, orice boala inflamatorie cronica se asociaza cu anemie, pentru ca fierul este blocat la nivelul celulelor si nu mai poate sa fie folosit de organism.

Cum se manifesta lipsa de fier
1 din 3 oameni sufera de carenta de fier. Stii cum se manifesta asa-numita lipsa de fier? Carenta de fier poate genera diferite simptome. Oboseala mentala, iritabilitatea, ameteala sau pierderea rapida a concentrarii, epuizarea fizica, capacitatea fizica redusa se numara printre ele. Printe alte semne care anunta lipsa de fier pot fi si paloarea, caderea parului, unghiile friabile si ulceratiile bucale.

De aceea, aceasta deficienta poate avea un impact direct asupra activitatii zilnice. Motiv pentru care testarea nivelului de fier din organism este esentiala. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, carenta de fier este cel mai des intalnita la femei cu varsta intre 25 si 35 de ani si la copiii de pana in 5 ani. Dar este adesea nediagnosticata. Desi are simptome clare, sunt de multe ori ignorate sau confundate cu simptomele altor boli.

Testarea periodica e importanta
Testarea nivelului de fier din organism este importanta. Pentru ca deficienta de fier evolueaza in timp. De la un nivel al fierului apropiat de parametrii normali, poate ajunge la carenta de fier fara anemie. Si in forma cea mai severa, la carenta de fier insotita de anemie.

Alte cauze posibile ale carentei de fier sunt: pierderea de sange (inclusiv in perioada menstruatiei), inflamatia, anumite medicamente sau dieta. In anumite perioade, cand organismul are mai multa nevoie de fier, precum in copilarie sau in perioada adolescentei, dar si pe durata sarcinii, nevoia de fier a organismului creste, ceea ce poate duce la instalarea carentei de fier.

Pentru femei se recomanda consult ginecologic, gastroenterologic, pentru a nu fi o pierdere digestiva sau o boala inflamatorie intestinala, care sa se asocieze cu o lipsa a absorbtiei fierului si analize de sange si cu o anamneza. Doctorul va decide daca sunt necesare investigatii de tip endoscopie, colonoscopie sau de facut anumite analize, inclusiv anticorpi sau anumite dozari, cum sunt cele pentru boli inflamatorii.

”Femeile care sesizeaza simptome aparent fara explicatie precum oboseala, ameteli, lipsa de concentrare ar trebui sa mearga la medic si sa isi faca analizele de sange cat mai repede. Pentru a depista la timp o eventuala carenta de fier in organism.

Cauzele carentei de fier sunt legate fie de o alimentatie cu un continut insuficient de fier, care nu poate acoperi nevoile organismului, fie sunt determinate de anumite boli care duc la pierderi semnificative de fier, asa cum sunt bolile cronice. De asemenea, anumite afectiuni pot influenta modul in care fierul este absorbit de organism sau limiteaza absorbtia acestuia.

Asa cum lipsa de fier poate influenta negativ afectiuni pre-existente. Carenta de fier poate fi tinuta sub control, insa diagnosticarea precoce este esentiala”, a explicat dr. Oana Inta, medic cardiolog la Fundaţia pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afectiuni Cardiovasculare (FOBAC).

Sa aveti o viata minunata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *