Putine persoane cunosc importanta majora si rolul sistemului limfatic, pentru a ne pastra sanatatea sau cum putem sa ne amelioram unele afectiuni. Cei care cunoastem aceste informatii trebuie sa le acordam mai multa atentie rudelor, prietenilor, cunostintelor etc, sa-i invatam cum pot sa-si pastreze sanatatea cunoscand rolul sistemului limfatic.
Ce este sistemul limfatic si rolul lui?
Potrivit naturistului Valeriu Popa (1924-1997), curatarea sistemului limfatic ajuta la detoxifierea fiecarui organ din corp. Sistemul limfatic este unul dintre cele doua sisteme circulatorii majore din organism. Sistemul limfatic este situat de-a lungul corpului, si actioneaza ca un sistem de canalizare in miniatura. El are marele rol de a transporta deseurile din celule, sange, colon si rinichi, intrucat functioneaza ca un filtru pentru bacterii, microorganisme si de eliminiator a celulelor moarte si a deseurilor din corp.
Un sistem limfatic care functioneaza prost este un factor de risc pentru dezvoltarea cancerului si a altor boli cronice. Astazi, o mare parte din cercetarile medicale este axata in intelegerea functionarii sistemului limfatic si a rolului sau dinamic in starea de sanatate a organismului uman.
Ceea ce este posibil sa fi auzit despre sistemul limfatic este faptul ca este comparabil cu sistemul de canalizare. Atunci cand exista un blocaj in oricare dintre conductele de la domiciliu s-ar putea simti un miros nu tocmai placut venind din chiuveta. Aceasta se intampla in cazul in care o acumulare de particule, cum ar fi parul si produsele alimentare devin un teren propice pentru bacterii. De aceea, veti desfunda in mod regulat tevile pentru a evita sa se infunde si aceeasi atentie ar trebui sa acordati si sistemului dumneavoastra limfatic pentru a evita orice blocaj.
Un sistem limfatic congestionat, poate duce la boli grave si boli cronice, care decurg dintr-un sistem imunitar slabit. Un blocaj in a drena limfa, poate duce la acumularea de toxine pe care organismul incearca initial sa le elimine. Poate simptomele pe care le ai, de rigiditate a corpului, dureri de cap, balonare, probleme de piele si extremitati reci sunt de fapt un rezultat al unui sistem limfatic lent care are nevoie de imbunatatire.
Alimentele pe care le consumam sunt digerate de organism pentru a extrage substantele nutritive necesare pentru fiecare celula vie a corpului nostru. Celulele la randul lor proceseaza acesti nutrienti si astfel sunt eliberate unele deseuri. O detoxifiere regulata este vitala, altfel organismul nostru se va ineca in propriile deseuri si vor aparea blocaje ale ganglionilor limfatici, care vor reduce capacitatea organismului de a rezista la boli.
Cand sistemul limfatic nu mai functioneaza corect, organismul nostru nu poate sa elimine toxinele. El lupta contra virozelor si bacteriilor si regleaza cantitatea de fluide din tesuturi. Pentru a functiona la capacitate maxima, lichidul limfatic trebuie pus in miscare.
Acest sistem contine un fluid aproape limpede, denumit limfa, care circula in organism prin vase limfatice de dimensiuni diferite. Distruge si indeparteaza „invadatorii” precum virusurile si bacteriile din organism. Este o componenta importanta a sistemului nostru natural de aparare – sistemul imunitar – si ne ajuta sa luptam impotriva infectiilor.
Sistemul limfatic ajuta la transportul celulelor, proteinelor, nutrientilor si produsilor de degradare in organism. Mai precis, transporta celule sangvine albe, inclusiv acel tip special de celule albe care se numesc limfocite.
Atunci cand racim, simtim uneori ca „glandele” de sub maxilar cresc si se intaresc. Aceste formatiuni sunt o componenta a sistemului limfatic si se numesc ganglioni limfatici. In organism exista aproximativ 100 de ganglioni limfatici si sunt usor de observat la nivelul axilei, inghinal si al gatului.
Celulele sangvine albe circula in sistemul limfatic cautand si distrugand invadatorii straini, cum ar fi agentii patogeni sau toxinele. Ganglionii limfatici filtreaza limfa pentru a indeparta invadatorii identificati si pentru a bloca patrunderea acestora in circulatia sangvina. Dupa ce limfa a fost „curatata” in ganglionii limfatici, patrunde in circulatia sangvina si in circulatia generala.
Cum ne punem limfa in miscare?
1. Respiratia adanca si din diafragma este un bun mod de a pune limfa in miscare. Inspirati usor si adanc impingand burta afara, iar apoi expirati la fel de incet, lasind in mod natural aerul sa iasa afara complet. 60% dintre nodurile limfatice se alfa chiar sub diafragma.
2. Mersul pe jos pune in miscare sistemul limfatic. Mai ales mersul grabit. De fapt, orice miscare antreneaza limfa, inclusiv rasul.
3. Masajul limfatic este ideal, il putem face si singuri, cu delicatete, masand pielea in directia inimii.
4. Uleiul de ricin este cel mai eficient medicament. Se aplica pe partea inferioara a abdomenului si /sau pe ficat. Daca puneti deasupra o sticla cu apa calda, efectul se inteteste. Compresa cu ulei de ricin se tine toata noaptea. Dintre plantele care ajuta sistemul imunitar, deci, implicit, limfa, cea mai cunoscuta este echinaceea. Mai sunt indicate si extractul de samburi de grapefruit sau de simburi de struguri, ceaiurile de gheara-matei cu ghimbir, fructele de padure.
5. Dieta sanatoasa este cea care ajuta la intarirea sistemului limfatic. Pestele, alimentele bogate in fibre precum fructele si legumele proaspete ajuta sistemul slabit. Trebuie sa mancam alimente bogate in vitaminele A, B, C, E si K. Si mineralele sprijina sistemul imunitar: zincul, fierul, cuprul, seleniul si manganul. Acizii grasi Omega 3 (carne, lactate, peste) au rol pozitiv in activarea limfei. Daunatoare limfei sunt toate alimentele procesate, metalele toxice (cadmiu, plumb, mercur), pesticidele (sulfitii).
6. Mentinerea unei greutati optime si nivelul scazut al colesterolului ajuta la o buna circulatie a limfei.
Cine are nevoie de o curatare a limfei?
Toata lumea are nevoie de o detoxifiere a sistemului limfatic, pentru a scapa de toate deseurile acumulate de-a lungul vietii. Curatarea acestui sistem ajuta la curatarea fiecarui organ din corp. Sistemul limfatic se poate bloca din cauza unui consum excesiv de lactate, tutun, alcool, medicamente, sau din cauza deshidratarii, pesticidelor, bolilor si virusilor.
Simptomele unui sistem limfatic lent, incarcat:
*Incapacitatea de a lupta impotriva infectiilor si bolilor
*Infectii recurente si boli recidivante
*Oboseala persistenta care nu se amelioreaza prin somn si odihna
*Umflarea ganglionilor limfatici constanta (acest simptom poate de asemenea fi un semn al unei boli grave: limfom, leucemie sau tulburari autoimune)
*Umflarea splinei
*Pietre la amigdale
*Circulatia sangelui proasta
*Mancarimi pe corp care nu sunt cauzate de iritatii sau boli de piele
*Transpiratie excesiva
*Tensiune arteriala sistolica mare
*Alergii si sinuzita
Curatarea limfei
1. Suc de Afine
Sucul de afine poate curata sistemul limfatic, intestinele si rinichii de diferite tipuri de toxine daunatoare. Afinele contin foarte multi compusi care ajuta la eliminarea grasimii din sistemul limfatic, si antioxidanti (mai ales Vitamina C) care contribuie la detoxifierea rinichilor, fibre dietetice, Vitamina K, potasiu si Vitamina A.
2. Dieta pentru curatarea limfei cu supa de legume
Vitaminele si mineralele sunt extrem de importante pentru procesul de detoxifiere. Dieta de curatare a sistemului limfatic se bazeaza astfel pe consumul de alimente organice, proaspete: ceapa verde, dovlecei, telina, patrunjel, seminte de mustar, gulii, varza, ardei, spanac, salata verde, broccoli si morcovi. De la unele din aceste legume se pot folosi si radacina si frunzele.
3. Usturoi si ghimbir
Tot la capitolul alimente detoxifiante, medicii naturisti recomanda usturoiul, ca un asistent puternic pentru sistemul limfatic, care il ajuta sa scurga toate metalele toxice si otravurile din corp, precum si ghimbirul, care stimuleaza circulatia sangelui si lichidelor din corp, inclusiv a lichidului limfatic.
Ce sa faci ca sa imbunatatesti functionarea functiilor limfatice?
Urmatoarele strategii de detoxifiere pot ajuta la imbunatatirea functiei limfatice.
1. Reducerea stresului
Urmatoarele tehnici pot imbunatati fluxul de lichid limfatic prin corpul dumneavoastra, prin limitarea atat a stresului mental cat si fizic:
*o postura a corpului buna
*stretching regulat
*exercitii de respiratie profunda
*yoga si pilates
Toate strategiile cunoscute pentru a ameliora anxietatea si a sprijini functia sistemului imunitar, astfel incat sa eliminam orice congestie si sa stimulam eliminarea agentilor patogeni din organism.
2. Exercitiile
Exercitiile pot fi, eventual, una dintre modalitatile cele mai eficiente si simple si pentru a va imbunatati functia sistemului limfatic. Exercitiile cresc aportul de oxigen din tesuturi si celule si stimuleaza circulatia sanguina. Atunci cand organismul nu se misca in mod regulat, toxinele raman in muschi. O stare cunoscuta sub numele de hipoxie, in care exista o lipsa de oxigen intr-o zona a corpului lasa usa deschisa pentru invazia metastazelor de cancer. Un mod distractiv de a pune limfa in miscare este saritul pe o mini trambulina (numit rebounder), care este adesea folosita in terapia de sport, pentru a ajuta sportivii sa se vindece de leziuni. Cand organismul se misca impotriva gravitatiei, sistemul limfatic este stimulat pentru a trage fluid limfatic si a transporta toxinele prin vasele de sange.
3. Administrarea de plante
Plantele sunt o sursa excelenta pe care o putem utiliza pentru a detoxifia sistemul limfatic si elimina toxinele. Unele dintre cele mai populare tratamente pe baza de plante pentru a ajuta sistemul limfatic in vindecarea organismului
4. Transpiratia
Transpiratia este unul dintre mecanismele prin care organismul uman elimina toxinele. In afara de exercitiile fizice care produc transpiratia si implicit eliminarea toxinelor, sauna cu infrarosu este o alta metoda care ajuta la circularea toxinelor din organe si muschi si eliminarea acestora prin pori. Sauna cu infrarosu este o terapie non-invaziva, care este o alternativa excelenta pentru cei care nu pot face exercitii. (Nota: nu se recomanda utilizarea saunei pentru cei care au avut ganglioni limfatici care au fost indepartati, deoarece poate creste riscul de limfedem)
5. Periajul uscat
Periajul uscat ajuta la eliminarea toxinelor care sunt pe suprafata pielii. Perierea uscata presupune folosirea unei perii aspre si deplasarea acesteia de-a lungul pielii in directia inimii. Aceasta tehnica creste fluxul de limfatic prin stimularea glandelor sudoripare si sprijinirea circulatiei.
6. Dieta
Urmarea unei diete sanatoase, pe baza de grasimi sanatoase si bogata in antioxidanti este esentiala in sprijinirea unui sistem imunitar sanatos. Agentii patogeni nu se pot dezvolta in medii alcaline, ceea ce face ca, consumul de fructe si legume proaspete si grasimi care sa sustina celula sanatoasa este absolut necesar. Legumele si fructele rosii sunt unele dintre cele mai bune alimente anti-inflamatorii. Puteti consuma afine, zmeura si cirese, legume rosii, in special sfecla. Mentinerea tractului gastro-intestinal sanatos ajuta nu numai la cresterea sistemului imunitar dar, de asemenea, scade riscul de a dezvolta obezitate si boli cardiovasculare.
7. Hidratarea
Sistemul limfatic este compus in principal din apa si trebuie sa fie hidratat pentru a putea functiona la cel mai inalt nivel. Apa potabila purificata sau minerala si apa cu extracte antioxidante, cum ar fi apa cu lamaie, este o strategie excelenta de detoxifiere si ajuta la eliminarea toxinelelor din organism.
Dr. John Douillard recomanda o tehnica de rehidratare limfatica care implica sa bei apa calda la fiecare 15 minute pe tot parcursul zilei, timp de 2 saptamani. Aceasta procedura stimuleaza sistemul limfatic sa curga fluid si amelioreaza congestiile si simptomele unui sistem imunitar lent.
8. Masajul
Terapia prin masaj imbunatateste functia imunitara si poate ameliora simptomele de oboseala cronica si durere. Tehnicile de masaj, cum ar fi masajul tesutului conjunctiv favorizeaza fluxul si drenajul limfei prin corp. Pacientii care au fost diagnosticati cu cancer pot beneficia foarte mult de terapie prin masaj.
9. Evitati hainele stramte
Evitati hainele stramte, cum ar fi sutienele, pentru a preveni orice restrictie inutila a vaselor limfatice. Ganglionii limfatici sunt foarte concentrati in regiunea pieptului pentru a drena fluidul din sani, brate si piept. Nu contracta fluxul limfatic.
10. O postura fizica corecta
O postura corporala incorecta poate obstructiona functionarea sistemului limfatic intrucat costele actioneaza precum o pompa in timpul inspiratie si expiratiei. De aceea este foarte important sa corectam pozitia incorecta a coloanei vertebrale ceea ce va duce la o mai buna oxigenare la nivel celular prin realizarea corecta a respiratiei.
Vindecarea de cancer prin sprijinirea sistemului limfatic
Este extrem de important pentru pacientii cu cancer sa pastreze starea de sanatate a sistemului limfatic si sa-l detoxifieze regulat. Eliminarea toxinelor si sprijinirea fluxului limfatic s-au dovedit a reduce reaparitia cancerului. Unul din 5 persoane care au beneficiat de tratament de cancer la san va fi afectat de limfedem mai tarziu in viata. Vei include aceste strategii de detoxifiere in stilul tau de viata pentru a-ti imbunatati sistemul limfatic?
Sursa: sfatul medicului
Sa aveti o viata minunata