Majoritatea alimentelor pe care le consumam sunt intr-o forma care nu poate fi utilizata de organism pana cand nu au trecut prin procesul de digestie. Digestia are loc in stomac si intestinul subtire si este cauzata de actiunea enzimelor digestive. Aceste enzime sunt foarte specifice in actiunea lor. Proteinele sunt descompuse in aminoacizi prin enzime de digerare a proteinelor, grasimile si lipidele in acizi grasi liberi prin enzime de digerare a grasimilor si carbohidrati in zaharuri simple prin enzime de digerare a carbohidratilor. Cu toate acestea, unele alimente, cum ar fi fructele, legumele, cerealele, semintele si leguminoasele, contin o portiune de carbohidrati care nu poate fi digerata de enzimele pe care le producem. Aceasta portiune trece prin sistemul nostru intr-o forma nedigerata si este denumita in mod obisnuit fibra dietetica.
FIBRA, “NON-NUTRIENTUL” ESENTIAL
Fibrele dietetice sunt un complex de carbohidrati nedigerabili prezenti in structurile celulare ale alimentelor derivate din plante pe care le consumam. Fibrele includ coaja si pulpa fructelor si legumelor sau seminte, nuci, fasole si cereale. Acestea sunt cinci componente diferite in doua forme de baza. O forma este fibra insolubila, tipurile sale componente sunt celuloza, hemiceluloza si lignina. A doua forma este fibra solubila, iar tipurile sale componente sunt guma si pectinele. Studiile arata din ce in ce mai mult rolul important pe care fibrele il joaca pentru a completa dieta moderna supra-rafinata de astazi.
DE LA SFATURILE BUNICII LA UN FAPT STIINTIFIC
Cu doar cativa ani in urma, fibrele dietetice (denumite tarate) au fost considerate a fi irelevante pentru starea de bine. Doar bunicile, care sustineau ca “ai nevoie de tarate in fiecare zi pentru a ramane sanatos”, pareau sa recunoasca valoarea acestui aspect important al dietei noastre. Cu toate acestea, medicii care lucreaza in Africa a descoperit ca anumite societati pareau sa fie libere de orice boli comune culturilor occidentale. Ei au descoperit ca oamenii din aceste societati traiau cu diete bogate in fibre si alimente nerafinate, neprocesate si au stabilit ca lipsa fibrelor din dieta occidentala poate fi responsabila pentru multe provocari comune pentru sanatatea noastra.
NU AVEM SUFICIENTE FIBRE
Organizatiile de sanatate recomanda in prezent un aport alimentar de 25 pana la 35 de grame de fibre pe zi pentru adulti. O persoana obisnuita consuma doar 10 pana la 20 de grame pe zi – aproximativ jumatate din cantitatea recomandata. Avand in vedere importanta fibrelor dietetice, aceasta pare a fi o carenta critica in dieta noastra.
MAI MULT DECAT TARATE
Timp de decenii, fibrele au fost considerate sinonime cu taratele. Cu toate acestea, asa cum am mentionat mai sus, fibrele nu sunt o singura substanta, ci mai degraba un complex disponibil corpului nostru in cinci tipuri majore, fiecare servind o functie dietetica valoroasa.
CELULOZA SI HEMICELULOZA
Celuloza este cea mai abundenta fibra din alimentele noastre. Este celuloza care formeaza peretii celulari ai plantelor. Hemiceluloza este o polizaharida, un carbohidrat complex care se combina cu pectina pentru a crea matricea sau substanta intercelulara in care fibrele celulozice sunt prinse. Celuloza si hemiceluloza contribuie la regularitatea tranzitului intestinal si ajuta la ameliorarea si prevenirea constipatiei. Aceste substante raman practic neschimbate pe masura ce trec prin tractul digestiv, formand balast si absorbind apa de-a lungul drumului.
LIGNINA
Lignina este o substanta lemnoasa care ajuta la sustinerea peretilor celulelor plantelor.
GUMELE SI PECTINELE
Gumele sunt portiunea “solubila” a fibrelor, parte a pulpei plantelor. Pectina este constituentul asemanator gelului care actioneaza ca agent de legare pentru structura fibroasa din plante.
PROVOCAREA FIBRELOR
Completarea celor 10-20 de grame de fibre care ne lipsesc in fiecare zi poate reprezenta o adevarata provocare in aceasta epoca a alimentelor procesate si rafinate. In plus, fructele, legumele si cerealele variaza considerabil in ceea ce priveste cantitatile si tipurile de fibre pe care le contin. De exemplu, frunzele de varza, mazarea tanara si alte plante tinere au o cantitate buna de celuloza, dar numai o cantitate mica de lignina. Taratele, pe de alta parte, furnizeaza niveluri ridicate de celuloza, hemiceluloza si lignina, dar nu contin pectina sau guma.
AVANTAJE CHEIE
* Incorporarea alimentelor bogate in fibre in dieta dvs. poate ajuta la reducerea aportului total de calorii, deoarece alimentele bogate in fibre sunt de obicei mai satioase si dureaza mai mult pentru a le mesteca.
* Fibrele va ajuta sa va simtiti mai plini pentru perioade mai lungi, ceea ce poate reduce nevoia de a lua gustari si poate contribui la un aport global mai bun de nutrienti.* Cunoscute pentru capacitatea lor de a promova un sistem digestiv care functioneaza bine, Se adauga balast scaunului, ceea ce ajuta la prevenirea constipatiei.
Fibrele de la NeoLife ofera o serie de beneficii pentru sanatate, datorita amestecului echilibrat de fibre solubile si insolubile, inclusiv fibre de orez, fibre de ovaz, faina de orz, guma arabica, fibre de soia, pectina de mere si fibre de portocale.
Iata 4 dintre cele mai importante:
1. Sanatate digestiva imbunatatita:
* Reglare tranzit intestinal: Fibrele ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal regulat, prevenind constipatia si promovand o digestie sanatoasa.
* Protejeaza flora intestinala: Contribuie la dezvoltarea unei flore intestinale sanatoase, esentiala pentru imunitate si absorbtia nutrientilor.
2. Senzatie de satietate:
* Controlul apetitului: Fibrele absorb apa in stomac, creand o senzatie de satietate si reducand pofta de mancare.
* Gestionarea greutatii: Prin controlul apetitului, fibrele pot fi un aliat in gestionarea greutatii si mentinerea unei greutati sanatoase.
3. Niveluri sanatoase de zahar in sange:
* Stabilizeaza glicemia: Fibrele incetinesc absorbtia glucozei in sange, contribuind la mentinerea unor niveluri stabile de zahar.
* Prevenirea diabetului: Pot fi benefice pentru prevenirea si managementul diabetului de tip 2.
4. Sanatatea cardiovasculara:
* Reducerea colesterolului: Fibrele pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol „rau” (LDL) din sange.
* Sanatatea inimii: Contribuie la mentinerea sanatatii cardiovasculare prin reducerea riscului de boli de inima.
Alte beneficii potentiale:
* Sanatatea colonului: Pot reduce riscul de cancer de colon.
* Sanatatea pielii: Contribuie la o piele sanatoasa si stralucitoare.
Incorporarea unei cantitati suficiente de fibre in dieta dvs. este o modalitate simpla, dar eficienta de a imbunatati bunastarea generala.
CUM SA CRESTEM CANTITATEA DE FIBRE DIN DIETA
Acest lucru poate fi intr-adevar o provocare in aceasta epoca a alimentelor procesate si rafinate. Faptul ca fructele, legumele si cerealele variaza considerabil in ceea ce priveste cantitatile si tipurile de fibre pe care le contin trebuie, de asemenea, luat in considerare.
NeoLife are solutia!
* Fiecare portie de 4 comprimate ofera 2 g de fibre alimentare.
* Comprimate usor de inghitit, intotdeauna luate cu un pahar plin cu apa.
* Mod de administrare: luati 4 comprimatele inainte de masa pentru o senzatie placuta de satietate.
* Nu contin coloranti, arome sau conservanti artificiali.
Nu ratati ocazia de a ajuta la umplerea carentelor din dieta dvs., bazandu-va pe calitatea de neegalat NeoLife!