Mielina reprezinta un strat de fosfolipide, electroizolant, care inconjoara axonii neuronilor. Teaca de mielina, ce acopera axonul, este prezenta numai la animalele vertebrate. Teaca de mielina este intrerupta la intervale fixe, in locatii specifice, care se mai numesc noduri Ranvier, in cinstea savantului care prima data le-a observat, in anul 1878, Louis Antoine Ranvier.

Rol

Mielina are rolul de a izola electric fibrele nervoase, prevenind pierderea impulsului electric de catre axon, in drumul acestuia (impulsul) de la o celula nervoasa la alta. Mielina faciliteaza de asemenea o comunicare bidirectionala intre axon si celula gliala (Pfeiffer et al., 1993).

Structura

In sistemul nervos central, teaca de mielina e produsa de oligodendrocite, iar in sistemul nervos periferic de catre celulele Schwann. Mielina are o compozitie unica ce consta in 80% lipide si 20% proteine, dintre care mai abundente sunt myelin basic protein (MBP) si proteolipid protein (PLP).

Pierderea stratului de mielina
Pierderea stratului de mielina poate insemna aparitia unor tulburari fiziologice la nivelul sistemului nervos central, putand provoca aparitia unor afectiuni precum scleroza multipla (scleroza in placi), avand ca urmare modificari senzoriale sau motorii.

Nutrienti necesari care ajuta refacerea teaca mielina sunt in compozitia NeoLife Shake, Formula IV, Salmon Oil, Vitamina E

Sursa: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *