In tarile occidentale, fertilitatea la barbati a devenit o problema majora, conform ultimelor studii. In doar 40 de ani, aceasta a scazut cu 50%. Motivele acestui fenomen sunt complexe, dar conform celui mai nou studiu, unul dintre acestea pot avea o cauza hormonala declansata de utilizarea ibuprofenului, un analgezic des intalnit.

Studiul, realizat de cercetatorii de la Universitatea Copenhaga din Danemarca, a scos la iveala ca ibuprofenul are un impact negativ asupra sanatatii testiculelor, afectand productia de testosteron si inducand o stare numita hipogonadism compensat, scrie Science Alert

„Grija noastra este pentru fertilitatea barbatilor care folosesc aceste medicamente pentru un timp indelungat”, a precizat cercetatorul David Møbjerg Kristensen, unul dintre autorii studiului. „Acesti compusi sunt analgezici buni, dar multi oameni ii folosesc fara sa ii considere medicamente”.

Acesta este unul dintre primele studii de acest fel – care cauta efectele nocive ale ibuprofenului asupra sanatatii populatiei adulte.

Cercetatorii au recrutat 31 de participanti cu varstele cuprinse intre 18 si 35 de ani, dandu-le o doza moderata (600 de miligrame, echivalentul a trei tablete) pe zi timp de sase saptamani, iar celalalt grup de control a primit un medicament fara niciun efect (crezand ca este ibuprofen).

Dupa 14 zile, barbatii care au luat ibuprofen au avut o crestere a hormonilor care ajuta la controlarea nivelului de testosteron, indicand faptul ca medicamentul a influentat functia testiculelor, fortand organismul sa creasca nivelul de testosteron.

Desi acest efect nu a fost permanent, cercetatorii avertizeaza ca utilizarea prelungita a ibuprofenului poate duce la o conditie mai severa, cauzand productia redusa de testosteron – care poate afecta fertilitatea.

„De asemenea, este ingrijorator ca barbatii cu hipogonadism compensat pot dezvolta hipogonadism primar, care este caracterizat de circulatia slaba a testosteronului, libido redus, masa musculara si forta fizica redusa, depresie si oboseala”, a precizat echipa in studiu.

Totusi, studiul a fost mic, fiind nevoie de un esantion mai mare pentru a stabili cu precizie posibila cauzalitate dintre scaderea nivelului de testosteron si utilizarea ibuprofenului indicata in aceasta lucrare.

Sursa: descopera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *