Usturoiul este una dintre cele mai vechi legume, apreciat inca din antichitate si este de nelipsit din aproape orice bucatarie din intreaga lume. Este originar din Iran si Afganistan si este cunoscut de aproximativ 6000 ani i.e.n.

Usturoiul facea parte din alimentatia muncitorilor care au lucrat la ridicarea piramidei Gizeh din Egipt si avea rolul de fortifiere si de protectie impotriva pestei si a altor boli. De-a lungul timpului a fost recunoscut ca un adevarat panaceu de catre toate popoarele datorita proprietatilor sale de a trata diverse afectiuni. A fost folosit timp de secole impotriva epidemiilor de ciuma.

Si in medicina romaneasca traditionala a fost utilizat cu succes. Astfel, copiilor li se frecau buzele cu un catel taiat in doua pentru a le da forta si a-i apara de boli, iar in perioada epidemiilor de gripa li se lega la gat o punguta de bumbac care continea usturoi, conform autorilor Ovidiu Bojor si Raducanu Dumitru in cartea „Plante si Miresme Biblice”.

Astazi in continuare este folosit cu succes in tratamentul gripei si al racelii, durerilor de gat si al digestiei lenese. Usturoiul stimuleaza sistemul imunitar al organismului si este un excelent antiseptic si antibacterian datorita uleiurilor esentiale si componentelor sulfuroase pe care le contine. Are si proprietatea de a lupta eficient impotriva microbilor si a anumitor tipuri de bacterii rezistente la antibiotic. Usturoiul insusi este un antibiotic natural.

Recunoscute sunt si proprietatile sale de a actiona ca vermifug impotriva viermilor intestinali atat la oameni cat si la animale. Studiile au demonstrat ca ajuta in cazul diabetului de tip II, fiind un bun adjutant in scaderea glicemiei.

Cu toate efectele sale benefice are si cateva contraindicatii, spre exemplu in tusea seaca si in starile febrile, iar in unele situatii poate provoca arsuri gastrice sau dureri de stomac. De asemenea, se recomanda sa nu fie consumat de mamele care alapteaza pentru ca laptele poate provoca colici sugarilor. Aplicat local, usturoiul poate sa irite sau sa arda pielea sensibila.

Usturoiul pe langa proprietatile sale terapeutice da aroma si savoare mancarurilor si nu multi sunt cei care ar refuza o portie de mujdei servit alaturi de un peste prajit. In aceasta situatie singura problema este mirosul neplacut, dar chiar si pentru aceasta natura are antidot. Astfel, daca doriti sa evitati aceasta situatie, mancati cateva fire de patrunjel verde sau mestecati seminte de anason, fenicul sau marar dupa o masa in care ati consumat usturoi. Puteti sa beti jumatate de cana de apa calduta in care ati pus o picatura de ulei de menta. Aceasta va va ajuta si la digestie si veti scapa de mirosul de usturoi, improspatandu-va respiratia.

Pentru a pre-intampina unele probleme precum mirosul neplacut puteti folosi usturoiul capsule click aici

Material preluat de pe almanah online click aici

Sa aveti o viata minunata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *