Vasile Stoica s-a nascut cu parapareza spastica acuta in luna iunie 1970 la Maguri – Racatau, judetul Cluj, a decedat 27 iulie 2019. Inca de la varsta de un an, cea mai mare parte a timpului a petrecut-o pe patul de spital. Curajul si vointa l-au facut sa uite ca are acest handicap, iar de douazeci de ani nu rateaza niciun moment sa se faca remarcat prin performante sportive.

De la varsta de un an pana la sapte ani a stat mai mult prin spitale, timp in care a fost operat de treisprezece ori la ambele membre inferioare, deoarece s-a nascut cu parapareza spastica accentuata. Din pacate, toate aceste interventii nu au rezolvat prea mult situatia medicala. A ramas sa-si petreaca toata viata intr-un fotoliu rulant.

Copilaria a petrecut-o la Caminul Scoala nr. 9 din Jucu de Sus, judetul Cluj, unde a absolvit VIII clase printre persoane cu handicap fizic. In anul 1991 a ajuns la Lugoj unde a absolvit Scoala de Arta, sectia pictura.

Din anul 1992 dupa o vizita facuta in Franta, a vazut ca si persoanele cu handicap practica sportul si acest fapt l-a determinat sa practice si el un sportul, chiar daca este o persoana care utilizeaza fotoliu rulant.

PERFORMANTE:
In primavara anului 1993 Asociatia Handicapatilor Fizic Lugoj la care era inscris ca membru, a fost invitata la CONFERINTA EUROPEANA A PERSOANELOR CU HANDICAP care avea loc la SIOFOK in Ungaria. Atunci a decis sa fac traseul Lugoj – Siofok in carucior rulant, ca semn al prieteniei. A parcurs 340 km in 4 zile.

In mai 1993 a participat la maratonul CHALENGE DAY, care a avut loc la Bucuresti. A fost prima persoana in fotoliu rulant din Romania care a participat la acest maraton.
In august 1993 a plecat intr-un nou turneu, de data aceasta pana in Franta. MARATONUL CURAJULUI a insemnat 3.400 km. strabatuti solitar in fotoliu rulant intr-o perioada de 40 de zile. A traversat Ungaria, Austria, Germania si Franta. Obiectivul acestui maraton era participarea la Conferinta Nationala a asociatiei BUGIES DE NOEL, traseul lui reprezentand un semn de multumire si prieteniei pentru toate persoanele si organizatiile care au ajutat persoanele cu handicap din Romania.

Intors in tara, a inceput sa se antreneze si sa participe impreuna cu alti colegi din Lugoj, la competitii sportive pentru persoanele cu handicap. A devenit in scurt timp Campion National la probele de viteza si rezistenta.

In anul 1994 a infiintat impreuna cu alti prieteni si colegi, la Lugoj, Clubul Sportiv al Handicapatilor Fizic „MARATON’93” Lugoj. A fost numit presedinte al acestui club. Clubul a reusit in scurt timp sa devina cel mai puternic din tara.

In anul 1995 – Turul Europei, 8000 km. A traversat ROMANIA, UNGARIA, SLOVACIA, POLONIA, SUEDIA, DANEMARCA, GERMANIA, OLANDA, BELGIA, FRANTA.

In mai 1998 a inceput un nou turneu in jurul Lumii cu fotoliul rulant, 36.000 km. S-a intors in Tara in mai 1999 dupa ce a traversat Romania, Ungaria, Austria, Germania, Franta, Canada, Statele Unite (coasta estica si 500 km pe coasta vestica), Australia (coasta estica de la Melbourne la Cairns), Egipt, Turcia, Bulgaria si din nou Romania.

Pe 21 octombrie, 2001, a intrat in Cartea Recordurilor pentru doborarea recordului de 124 km, cea mai lunga distanta efectuata cu un fotoliu rulant pe o pista de stadion timp de 24 de ore. Astfel a doborat acest record care era detinut de catre un canadian in 19 ore si 16 minute iar pana la terminarea celor 24 de ore a facut un nou record de 132 km. Acest eveniment a avut loc in California la College of the Canyon, Valencia. Noul sau record este parte si dintr-un serial documentar despre persoane extraordinare cu handicap din lumea intreaga. Documentarul se intituleaza BROKEN WINGS (“Aripi frante”) si este produs de catre compania Amphion Productions Inc. din Los Angeles.

Un alt turneu realizat a fost in primavara anului 2003, de la Los Angeles la Chicago pe renumita sosea Route 66. A strabatut 3.800 km in 66 de zile trecand prin statele California, Arizona, New Mexico, Texas, Kansas, Oklahoma, Missouri si Illinois.

O alta calatorie a fost realizata in 2006, perioada 7 Iulie – 17 Octombrie 7.375 km. In 100 de zile. De la Bucuresti la Cabo Finnisterra (Capatul Lumii), Spania si apoi pana la Dusseldorf, Germania. Acest turneu a avut succes datorita si generosilor sponsori; Medrom, Invacare, Kuschall, Canon, Ivatherm, Fundatia Copii Sanatosi, Primaria Lugoj si altii.
2008 – Turneu Romania, Lugoj – Rusia, Volgograd, 3.800 km

Povestea lui de viata, el detine un record in Guinness World Records

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.