Triptofanul a fost descoperit in anul 1901 de Frederick Hopkins. Triptofanul este considerat a fi cel mai bun aminoacid in lupta impotriva stresului, ne ajuta sa ne calmam starile de anxietate si insomnia. Iata de ce, putem considera ca acest compus chimic este un element al fericirii.
Triptofanul este un aminoacid foarte important care produce serotonina, melatonina. Triptofanul este unul din cei 9 aminoacizi esentiali, nu poate fi sintetizat de organism si ca urmare el trebuie introdus prin dieta adecvata si poate fi procurat doar prin intermediul alimentelor si suplimentelor alimentare. Acest aminoacid este cunoscut ca fiind esential in biosinteza enzimelor, proteinelor, serotoninei (neurotransmitator), melatoninei (neurohormon), vitaminei B3 etc.
Cand ajunge in organism, triptofanul este transformat in 5-hidrotriptofan cu ajutorul caruia, creierul produce serotonina. Serotonina actioneaza ca neurotransmitor; intervine In producerea somnului, In procese mintale si afective (depresie, anxietate, insomnie, poate diminua durerile cronice, poate influenta pozitiv tulburare obsesiv-compulsiv, sindromului premenstrual), In functii motorii, in termoreglare, in reglarea presiunii arteriale, in actul vomei, in functii hormonale. Iata de ce este atat de important triptofanul pentru organismul nostru! Este folosit si ca suport pentru persoanele care incearca sa renunte la fumat. Acest aminoacid este un foarte bun somnifer natural pentru ca favorizeaza biosinteza serotoninei si a melatoninei.
Substanta 5-hidrotriptofan (L-5-htp-ul) este prezenta in mod normal in organismul fiecarei fiinte umane si nu numai, pentru ca ori este transformat din L-triptofan, un aminoacid esential ingerat prin diferite alimente (surse animale sau vegetale: lapte, creveti, branza, peste, curcan, pui, oua, boabe de soia, alune, banane si curmale), in cantitate si concentratie optime, prin procese biochimice moleculare, ori este ingerat ca atare prin intermediul anumitor nutraceutice, el fiind precursorul direct al serotoninei (5-hidroxitriptaminei – 5HT) – cel mai important neurotransmitator al creierului.
Carenta de 5-htp, in organism, apare in conditii de stres intens, dar si datorita unei alimentatii eronate/dezordonate, explica Romedic.ro
Astfel incat, trebuie sa intelegem ca absorbtia triptofanului in organism este influentata de dieta noastra. Alimentele bogate in triptofan nu pot creste singure nivelul de serotonina de la nivelul creierului. Pentru a face acest lucru este necesar ca dupa masa de seara sa consumati 30-50 de grame de alimente bogate in glucide. Glucidele favorizeaza trecerea triptofanului din sange in creier, unde acesta poate creste nivelul de serotonina si astfel va poate ajuta sa aveti un somn linistit.
O dieta bogata in carbohidrati si cu un aport mai scazut de proteine stimuleaza productia de insulina si acest lucru ajuta la absorbtia triptofanului in creier si deci, productia de serotonina. Iata de ce consumul de carbohidrati creste nivelul de serotonina din corp.
Este bine sa cunosti aceste aspecte legate de functionare organismului tau, astfel incat, atunci cand te confrunti cu situatii stresante, stari de anxietate sau lipsa de somn, sa te gandesti ca un aport mai ridicat de alimente care contin triptofan, te va ajuta sa iti recapeti echilibrul.
O persoana care cantareste 70kg ar trebui sa consume in jur de 280 de mg de triptofan pe zi. Iata de unde isi poate procura acest ingredient minune al fericirii.
Alimentele cu un procent ridicat de triptofan includ: nucile, semintele, branza, tofu, carnea rosie, carnea de pui (organica), carnea de curcan (organica), pestele, ouale, fasolea, lintea si ovazul.
1. Nucile si semintele de dovleac
La 100 g, continutul de triptofan este de 576 mg.
Alte nuci si semnite care asigura un aport ridicat de triptofan: semintele de chia, semintele de susan, semintele de floarea soarelui, seminte de in, fistic, caju, alune de padure, migdale.
2. Spirulina
La 100g, continutul de triptofan este de 929mg.
*Sugestie de consum: smoothie din spanac, afine si pudra de spirulina
3. Soia prajita si alte alimente din soia
La 100 g, continutul de triptofan este de 575mg.
Alte alimente de soia recomandate: Tofu, germeni de soia, soia fiarta, tempeh (un produs din soia originar din Indonezia).
Cum sa prepari boabe de soia prajite in unt.
4. Mozzarella cu un continut scazut de grasimi si alte lactate
La 100g, continutul de triptofan este de 571mg.
Alte alimente asemanatoare: laptele, parmezanul si branza cheddar, branza italiana Pecorino, branza Tilsit.
5. Tonul
La 100g, continutul de triptofan este de 335mg.
Alte alimente asemanatoare: somon, cod, biban, macrou, eglefin.
6. Piept de pui si curcan organic
La 100g, continutul de triptofan este de 731mg.
Sugestie de servire – wrap cu legume si carne de curcan. Reteta de wrap cu legume
7. Fasolea si lintea
La 100g, continutul de triptofan este de 115mg.
8. Ouale
La 100g, continutul de triptofan este de 521mg.
Consumati ouale intregi, ca omleta, prajite sau batute.
9. Carnea rosie
La 100g, continutul de triptofan este de 571mg.
Carnea cu un continut ridicat de triptofan: carne slaba de vaca si de porc, carne de capra, file de porc, friptura de vaca, carne de vitel, carne de vanat.
10. Spanacul
La 100g, continul de triptofan este de 594mg.
Se recomanda sa consumati spanacul in orice forma: fiert, crud, dehidratat, etc.
Nota: Sursa valorilor nutritionale: myfooddata specialistii sunt in acord in ceea ce priveste lista cu alimentele ce contin cel mai mult triptofan.
Sursa: garbo
Sa aveti o viata minunata